BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Chytré reproduktory ozvučí působivě celý byt či dům


2020/03/30

V době, kdy trávíme většinu času doma, oceňujeme věci, které jindy přehlížíme nebo na ně nemáme tolik času. Jednou z nich je kvalitní reprodukce hudby. Pomocí dnešních technologií lze velmi snadno vytvořit komplexní a působivé ozvučení celé domácnosti založené na steamingu z populárních internetových zdrojů s téměř neomezeným výběrem hudby. Základem takového audio systému jsou chytré reproduktory, které lze umístit do jednotlivých místností, pomocí bezdrátové Wi-Fi sítě vzájemně propojit a vše následně řídit z chytrého telefonu.

Celkové možnosti závisí na konkrétní značce reproduktorů a příslušné aplikaci, jejíž prostřednictvím se celý chytrý systém ovládá. Řešení napříč různými značkami audio systémů nabízí poměrně nový protokol AirPlay 2, který umožňuje rozeznít současně všechny s ním kompatibilní reproduktory. Druhou možností jsou sady chytrých reproduktorů konkrétního výrobce, které jsou založeny na vlastní aplikaci. Jedním z průkopníků chytrých reproduktorů je legendární výrobce audiotechniky Bose, jehož aktuální řada audiosystémů Home Speaker umožňuje kombinovat obě popsané varianty, protože nabízí vlastní komplexní řešení a zároveň podporuje AirPlay 2.

Jak funguje bezdrátový rozvod hudby
Do každé místnosti zvolí uživatel nejvhodnější reproduktor a pomocí chytrého telefonu propojí jednoduše všechny přístroje do jediného audio systému. Pokud využívá pro chytrý rozvod hudby protokol AirPlay 2, spustí následně libovolnou aplikaci pro přehrávání nebo streaming hudby a zvolí reproduktor pro přehrávání. Poté k němu lze jednoduše přidávat další zařízení kompatibilní s AirPlay 2 a ta přehrávají časově synchronizovaně stejné skladby.
Home speakers
Popsané řešení Bose Home Speaker je založeno na vlastních reproduktorech i aplikaci, která do sebe integruje služby pro přehrávání hudby z internetu, jako Spotify, Deezer, Amazon Music, Apple Music, nepřeberné množství internetových rádií sdružených pod TuneIn a další. Reproduktory mají vestavěné digitální asistenty Google a Alexa a pro snadné rozpoznání hlasových povelů i v hlasitě ozvučeném prostoru má každý z nich integrováno hned několik mikrofonů, které snímají různé výseče dané místnosti. V našem regionu však prozatím čekáme na odemčení digitálních asistentů ze strany jejich tvůrců. Do chytrého ozvučení pomocí audio systémů Bose Homespeaker lze zakomponovat 3 různé kompaktní domácí reproduktory Home Speaker a dva soundbary k televizorům. Vlastní aplikace Bose Music je k dispozici pro telefony s operačním systémem iOS i Android umožňuje vytvářet skupiny, přehrávat hudbu z nejrůznějších zdrojů a snadno řídit hlasitost jednotlivých komponent i celého systému.

SB700
Rodina audio systémů Bose Home Speaker
Základním prvkem je Bose Home Speaker 300 – kompaktní reproduktor v prémiovém hliníkovém designu s velkým 360° zvukem vyzařovaným do všech směrů kolem nej. Není tedy třeba řešit jeho nasměrování na nejčastější poslechové místo. Reproduktor je určen k zapojení do zásuvky a propojení s aplikací Bose Music. Využít lze také ve spojení s dalšími zařízeními s podporou AirPlay 2. Bose Home Speaker 500 je výkonnější audio systém se stejnými základními možnostmi, dvěma reproduktory a stereo zvukem. Jeho vestavěný displej informuje uživatele o právě přehrávané skladbě a přes své malé rozměry dokáže ozvučit velmi působivě i velký obývací pokoj. Zajímavý je nejnovější přírůstek do rodiny – Bose Home Speaker Portable. Jedná se o domácí chytrý reproduktor s 360° zvukem, vestavěnou baterií a poutkem. Díky tomu lze zároveň použít také jako nejvýkonnější přenosný Bluetooth reproduktor Bose. Systém lze dále rozšířit o velmi výkonný Bose Soundbar 700, který umí díky speciální konstrukci vytvořit při filmových scénách působivý prostorový zvuk a je možné ho rozšířit o bezdrátový subwoofer či miniaturní, ale výkonné zadní efektové reproduktory. Prozatím posledním produktem, který lze do komplexního chytrého systému Bose Home Speaker zakomponovat, je menší, ale překvapivě výkonný Bose Soundbar 500.

Porovnat produkt