BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Elac JET – výškový reproduktor z fólie tenčí než lidský vlas, který přinesl revoluci do světa zvuku


2019/06/26

Elac, jeden z nejvýznamnějších světových výrobců reproduktorových sestav, představil v roce 1993 výškový reproduktor JET, jehož membránu tvoří pásek fólie tenčí než lidský vlas skládaný do tvaru harmoniky. Jeho vlastnosti předčily dosud známé technologie používané při výrobě reproduktorů. Nyní je JET k dispozici již ve své páté generaci a stále přináší vlastnosti oceňované audiofily z celého světa.

Společnost Elac je fanouškům precizního zvuku dobře známá. Jedním z milníků tohoto významného výrobce reproduktorových soustav a elektroniky je výškový měnič typu AMT, který je známý pod označením JET. Jeho historie se píše od roku 1993. Tehdy představil Elac světu koncept výškového reproduktoru, jehož membránu netvořil tradiční vrchlík z pevného materiálu, ale membrána ze speciální fólie tenčí než lidský vlas, která byla ručně skládaná do tvaru harmoniky. Ruční sklad byl nutný právě z důvodu mimořádně tenkého materiálu, jenž nebylo možné zpracovat pomocí strojové techniky.

Zcela jiný způsob tvorby zvuku

Zvukové vlny tvořené reproduktorem JET nevznikají tradičním pístovým pohybem membrány vpřed a vzad, ale smršťováním „harmoniky“, z jejíchž skladů je vzduch vytlačován ven.  Výhodou této technologie oceňované audiofily z celého světa je, že tento specifický pohyb uděluje vzduchu 4x vyšší rychlost než konvenční výškové měniče.  Díky extrémně nízké hmotnosti membrány má reproduktor okamžitou reakci bez jakékoli setrvačnosti. Kromě toho má minimální zkreslení a zvuk je šířen do širšího prostoru než u tradičního konceptu. Tím dodává větší prostorovost a snižuje nároky na přesné nasměrování do poslechového místa.

Od té doby prošel reproduktor JET řadou vylepšení a nyní vyrábí Elac pod označením JET 5 již jeho pátou generaci. Jeho konstrukce umožnila rozšíření kmitočtového rozsahu až na hranici 35 kHz, což je frekvence vyšší, než je ucho schopno vnímat. Tímto krokem bylo docíleno lepších komplexních vlastností a vyrovnanější reprodukce v celém kmitočtovém pásmu.

JET je osazován do prémiových reproduktorových soustav vyráběných v evropském výrobním závodu Elac a získal již řadu významných ocenění. Příznivci precizního zvuku ho najdou například v modelové řadě VELA, jejíž regálová stereo sestava je na trhu za 52 000 Kč, ale také ve vrcholném modelu Elac Concentro, který je v páru k dostání za přibližně 1,5 milionu.

Elac JET je jedním z nejvýznamnějších konstrukčních počinů mezi výškovými měniči a získal mezinárodní chválu díky svému transparentnímu a vzdušnému zvukovému projevu.

O společnosti Elac:

Elac vyrábí inovativní výrobky s vynikajícím zvukovým přednesem a hodnotou, se závazkem dosažení nejlepšího zvuku na světě, již 90 let. Součástí nabídky je široký rozsah reprosoustav a audio komponentů. Od začátku je Elac pověstný svými pokročilými technologiemi, nekompromisní kvalitou dílenského zpracování a hodnotným Evropským stylem.

Porovnat produkt