BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Jak přehrávat MP3 v autě


2018/02/13

Ještě nedávno jsme při poslechu hudby v autě museli vkládat CD disky a dříve i předpotopní kazety. Nosiče jsou však rozměrné a při rozsáhlé sbírce hudby zabírají spoustu úložného prostoru v autě. Hudba na CD disku nebo kazetě navíc pokryla jen kratší cesty a poté bylo nutné ji nepohodlně měnit za další. Mnohem praktičtější je poslech MP3 hudby bez těchto nosičů, ať už z autorádia s podporou MP3 nebo s pomocí vlastního přehrávače připojeného k autorádiu.

 

Moderní autorádia s podporou MP3

Problém s velkým množstvím CD disků, které je nutné vypalovat, řeší hudba v komprimovaném hudebním formátu MP3 uložená na pevném úložišti. Existují autorádia s vnitřní pamětí, jež pojmou i sbírku hudby na delší jízdu. Výhodou tohoto řešení je pohodlí, protože odpadá nutnost častého připojování mobilního telefonu pro import hudby. Tu stačí jednou přenést například z flash disku a máte co poslouchat třeba celou cestu do Chorvatska.

 

Import hudby skrz USB nebo na SD kartě

Drtivá většina autorádií však vnitřní paměť nemá a podporuje pouze přehrávání MP3 z připojené externí paměti. Nejčastěji se tak děje opět skrz USB konektor nebo také pomocí SD karty. V prvním případě je menší nevýhodou nutnost mít připojený USB disk. Na druhou stranu taková zapojená USB klíčenka příliš nepřekáží, takže pro mnoho lidí nepředstavuje žádný problém. Potěší, že moderní autorádia s podporou MP3 si můžete pořídit již zhruba od 800 korun.

Hudbu přitom na přenosové médium a následně do autorádia dostanete jednoduše. Zapojte flash disk či paměťovou kartu nejlépe do notebooku. Svou hudbu si roztřiďte do složek a pojmenujte například tak, aby každá skladba začínala číslicí. Vyhnete se nesprávnému řazení, k němuž u některých autorádií může dojít.

 

K autorádiu můžete připojit i vlastní přehrávač

Dalším řešením, jak poslouchat MP3 v autě, je pomocí vlastního přehrávače, které se typicky připojuje přes zvukový vstup AUX-in. Stačí si k tomu pořídit kabel s 3,5mm jackem (na obou stranách je nutné zakončení sameček – sameček), který propojí autorádio s vašim mobilem nebo MP3 přehrávačem. Řešení je to spolehlivé a funguje v každém autě. Zdroj hudby lze s autorádiem připojit také skrze USB přípojku, kterou najdete na autorádiu a v případě novějších aut i přímo ve voze.

 

Bezdrátový přenos hudby přes Bluetooth

Podporuje-li vaše autorádio technologii Bluetooth, můžete využít i pohodlného bezdrátového přenosu hudby. Technologii, kterou podporuje každý dnešní telefon, je potřeba v nastavení aktivovat a spárovat s autorádiem. Tento způsob, stejně jako propojení skrz audio kabel, je vhodný nejen pro poslech uložené hudby, ale i Spotify. V autě tedy můžete mít takřka nevyčerpatelnou porci hudby. Omezením jsou ale mobilní data, protože poslech hudby na Spotify vyžaduje připojení k internetu. Při přenosu hudby do autorádia přes Bluetooth je také potřeba počítat s jistou ztrátou kvality.

 

FM transmittery vysílají hudbu do autorádia

Pokud však nemáte moderní autorádio s Bluetooth připojením ani vstupem AUX nebo USB, vhodným řešením jsou FM transmittery. Říká se jim také FM vysílače nebo FM modulátory a umí se připojit k mobilnímu telefonu či jinému zdroji hudby a poté hudbu odvysílat do autorádia, které ji přehraje. Velmi vhodné řešení pro všechny druhy autorádií, mimo jiné například i ta s CD nebo kazetovým přehrávačem.

Vše zprovozníte poměrně jednoduše. Zasuňte FM transmitter do autozapalovače a poté na něm navolte neobsazenou frekvenci, na níž bude hudba vysílána do autorádia. Danou frekvenci následně nalaďte na autorádiu a můžete začít poslouchat.

 

Některé FM vysílače umí i nabíjet mobilní zařízení

FM modulátory ke svému mobilu připojíte přes 3,5mm jack nebo bezdrátově pomocí Bluetooth. Běžně obsahují také USB konektor pro připojení flash disku nebo externího disku. FM modulátory z nich hudbu bez problémů přehrají a odvysílají do autorádia.

V případě, že vás v autě jede více, se bude cestujícím na zadních sedadlech hodit dálkový ovladač. To ale není vše, co FM modulátory umí. Vybrané modely fungují také jako handsfree, takže reproduktory ve vašem autě mohou posloužit i pro telefonování. Jiné zastoupí také funkci nabíječky, která skrze USB nabije mobilní telefon nebo tablet.

 

Pro pamětníky jsou vhodné kazetové adaptéry

Další možností pro stará autorádia s přehrávačem kazet jsou kazetové adaptéry. Stojí jen pár stovek a tváří se jako běžné kazety s 3,5mm jack konektorem. A jak se tyto kazetové redukce používají? Velmi jednoduše. Vložte redukci do autorádia a audio konektor připojte do sluchátkového výstupu na svém telefonu. Poté je již vše připraveno, přehrávání ovládáte ze svého mobilu.

 

Zdroj: https://www.alza.cz/jak-prehravat-mp3-v-aute

Porovnat produkt