BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Beyerdynamic: JIŽ 100 LET


2024/01/18

Již 100 let vyrábíme vysoce kvalitní audio produkty, které každodenně těší náročné zákazníky po celém světě. Formovali jsme svět audia a míříme do budoucnosti, ve které na zvuku záleží.

 

  Cesta do historie beyerdynamic

 

Naše společnost letos slaví 100. výročí a my proto můžeme hrdě prohlásit, že jsme jedním z nejstarších výrobců sluchátek a mikrofonů na světě. Při pohledu zpět vidíme událostmi nabité roky, které se vyznačovaly neustálými změnami a vývojem a v nichž jsme hráli průkopnickou roli při formování a utváření řady oblastí reprodukce a záznamu zvuku. Jedna hodnota, která nás ale vždy provázela a provázet bude, je naše víra v pozitivní účinek a sílu hudby, zvuku a komunikace - ta je pro nás i nadále největším zdrojem inspirace.

Letos bychom vás rádi vzali na cestu uplynulými 100 lety značky beyerdynamic. Rádi bychom vám přitom ukázali, co nás posouvalo, jak jsme se jako společnost měnili a vyvíjeli, a co nás a naše produkty stále definuje.
Jak to ale všechno začalo? Kdo je Eugen Beyer a jak se v roce 1924 začal psát příběh naší současné společnosti beyerdynamic? Jaké výzvy jsme museli překonat, jakých milníků jsme za toto dlouhé období dosáhli a co nás žene dál? Dnes vás vezmeme na cestu historií naší společnosti.

 

  Skutečný průkopník: Eugen Beyer

 

Po ruské revoluci se Eugen Beyer, který se narodil v roce 1903 v Petrohradě, přestěhoval s rodinou do Švédska a v roce 1921 dále do Berlína, který byl v té době hlavním centrem vznikající audiotechniky. Fascinován pohyblivými obrazy vznikající filmové scény si Eugen Beyer jako poslání předsevzal oživit tyto obrazy zvukem.
Začal vyvíjet a vyrábět reproduktory pro kinosály a v roce 1924 založil společnost "Elektrotechnische Fabrik Eugen Beyer". Tím byl položen základ jednoho z předních světových výrobců sluchátek a mikrofonů - společnosti beyerdynamic GmbH & Co. kterou známe dnes.
Jeho instinkt pro inovace v oblasti akustiky se ukázal jako správný. Ve dvacátých a třicátých letech 20. století hrál zvuk v Německu stále důležitější roli. Veřejné vysílání přivedlo rozhlas do centra společnosti a díky levným přijímačům se stal dostupným pro mnoho lidí. Toto médium rychle získávalo na významu.
PRVNÍ PRODUKTY
Díky tomuto vývoji se společnost brzy rozšířila i mimo oblast reproduktorů: V roce 1937 byla na trh uvedena první sluchátka beyerdynamic DT 48. Jako první sadu dynamických sluchátek ("DT" v názvu znamená "Dynamic Telephone") je používaly celé generace zvukařů a reportérů. Model DT 48 byl součástí našeho produktového portfolia až do konce roku 2012.

 

 

 

V roce 1939 byl uveden na trh první dynamický mikrofon studiové kvality M 19 - milník v oblasti elektroakustiky. Mikrofon se zapsal do historie jako reportážní mikrofon tehdejší "Reichsrundfunkgesellschaft" (Říšské vysílací společnosti).

 

  Z BERLÍNA DO HEILBRONNU

 

Během druhé světové války byl berlínský podnik zcela zničen, a proto se Eugen Beyer v roce 1948 rozhodl přestěhovat do Heilbronnu a obnovit zde svou továrnu. 

Eugen Beyer nečekaně zemřel v roce 1959 ve věku pouhých 56 let. Jeho 26letý syn Fred R. Beyer poté převzal odpovědnost za osudy společnosti, které se nevzdal po dalších 40 let a vedl společnost beyerdynamic od jedné inovace k druhé. Fred R. Beyer byl posledním členem rodiny Beyerů v čele společnosti.

 Fred R. Beyer

 

V roce 1960 se společnost přestěhovala do nové budovy v Heilbronnu, kde sídlí dodnes. Od té doby zde vznikaly - a dodnes vznikají - další inovace výrobků. V roce 2013 bylo kromě sídla společnosti v Heilbronnu zřízeno také expediční centrum v sousední obci Talheim.

 Sídlo společnosti 1950

 

Sídlo společnosti 1960

 

Sídlo společnosti 2023

 

  NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MOMENTY Z HISTORIE NAŠICH PRODUKTŮ

 

1960 - 1980

 

První bezdrátový mikrofon "Transistophone" se objevil v roce 1962. V roce 1963 jej následoval nově vyvinutý směrový mikrofon M 88, který byl jako jediný vybrán pro oficiální akce v rámci programu návštěvy královny Alžběty II. v Austrálii. V té době již směrový mikrofon získal pověst vynikajícího zařízení pro reprodukci hlasu. 

 

 

O tři roky později, v roce 1966, prorazil mikrofon E 1000, když byl vybrán jako exkluzivní mikrofon pro vůbec první turné skupiny The Beatles v Německu. V roce 1965 byla na trh uvedena další klasika, sluchátka DT 100. V oblasti konferenční techniky byl první systém pro návštěvníky představen v roce 1974 pod názvem "Informaphone FSE 20". O dva roky později byla na trh uvedena první elektrostatická sluchátka ET 1000, která byla vyvinuta a vyrobena v Německu. A tak následovaly další a další výrobky, které dodnes inspirují miliony lidí.

 

 

1980 - 2000

 

V roce 1980 byla do našeho portfolia výrobků zařazen model DT 880, první dynamická sluchátka s elektrostatickými reprodukčními vlastnostmi. O pět let později byla na trh uvedena nová studiová sluchátka prémiové řady DT 770 PRO a DT 990 PRO, která jsou studiovou klasikou par excellence. Dodnes se těší velkému zastoupení ve studiích po celém světě a ohromují umělce všech žánrů.

 

 

V roce 1997 následovalo uvedení prvního digitálního mikrofonu na světě, modelu MCD 100, s nímž jsme opět prokázali svou schopnost inovace. Tyto mikrofony se od roku 1998 používají také v německém sídle Bundestagu v Berlíně.
V roce 1998 jsme představili první bezdrátový konferenční systém na světě - MCW 100. Do té doby byly na trhu dostupné pouze systémy s infračerveným přenosem. V roce 2001 jej pak nahradil konferenční systém MCW-D 100 (D znamená digitální), po němž v roce 2003 následovala třetí generace, MCW-D 200. Systém byl úspěšně instalován v mnoha národních i mezinárodních institucích, například na britském velvyslanectví v Brazílii, na ministerstvu obrany v Indii, na ministerstvu zahraničních věcí v Mexiku, nebo v historické radnici v Kolíně nad Rýnem.


2005 - 2009


V roce 2005 byla spuštěna online sluchátková manufaktura, v té době jediná svého druhu na světě, která umožňovala přizpůsobení prémiových sluchátek DT 880 Edition a DT 990 Edition. Naše manufaktura se dodnes těší (pouze ve vybraných zemích) velké oblibě díky široké škále možností personalizace.

Naše první generace herní náhlavní soupravy MMX 300 přinesla v roce 2007 jako jedna z prvních do hraní her sofistikovaný zvuk a dodnes si udržuje vysokou úroveň.

 

Dalším milníkem v naší historii inovací je naše speciálně vyvinutá technologie Tesla, která byla poprvé použita v roce 2009 v první generaci otevřených high-endových sluchátek T1, která jsou dodnes naší vlajkovou lodí pro sofistikovaný požitek z hudby.

 

 

Termín tesla, pojmenovaný po průkopníkovi střídavého proudu Nikola Teslovi, je odborníky používán pro označení jednotky magnetické indukce nebo hustoty magnetického toku v soustavě fyzikálních jednotek SI. Hustota magnetického toku je pro sluchátka důležitá - udává intenzitu magnetického pole ve vzduchové mezeře magnetického obvodu. Termín Tesla technologie se používá, protože se v akustických měničích beyerdynamic dosahuje hustoty magnetického toku větší než jeden tesla. Výsledkem je přesnější a detailnější zvuk a zároveň vyšší využití energie, což je výhodné například i pro mobilní zařízení s nízkou spotřebou energie.

 

2010 – 2023

 

Vývoj produktů pokračoval také v oblasti profesionálního audia. V roce 2015 byly na trh uvedeny dva prémiové modely: DT 1770 PRO a DT 1990 PRO. Oba modely nastavují nový referenční standard v oblasti profesionálních studiových sluchátek a jsou našimi prvními studiovými sluchátky s integrovanou technologií Tesla.
Technologie Tesla je dodnes významným úspěchem při hledání nejlepšího možného zvuku. V roce 2016 byla pro první generaci naší špičkové řady in-ear Xelento vyvinuta miniaturní verze měniče Tesla, která je stejně výjimečná jako větší originál. Nabízí bohatý projev a přesnost, která nemá mezi modely do uší obdoby.
Digitální pokrok a kulturní změny ve světě a na trzích ovlivňují i naší společnost. Žijeme v éře neustálých změn. To je patrné i při používání výrobků jak spotřebitelských tak i profesionálních.
V segmentu spotřebitelského audia přibyla v roce 2017 do našeho produktového portfolia bezdrátová sluchátka na uši Aventho Bluetooth® s možností personalizace zvuku. Tento model poprvé využil naši personalizaci zvuku MOSAYC. Díky tomu bylo možné vytvořit personalizovaný zážitek z poslechu našich sluchátek pomocí inovativního softwaru od našeho partnera Mimi Sound Personalization. Touto funkcí je nyní vybaveno několik našich modelů sluchátek.
Navzdory měsícům turbulencí a nejistoty se nám také podařilo nadchnout milovníky hudby uvedením třetí generace špičkových modelů sluchátek T1 a T5 v roce 2020. Během této doby se toho hodně událo nejen ve spotřebitelském sektoru, ale také v sektoru PRO, kde se pracovalo na další generaci produktů.

 

Při uvedení řady PRO X v roce 2021 jsme spojili nejnovější zvukové technologie s bohatými znalostmi, které jsme získali během téměř stoleté historie naší společnosti.
Vrcholem sluchátek je měnič STELLAR.45, který vyrábíme v Heilbronnu. Studiovým sluchátkám poskytuje bezprecedentní úroveň zvukového výkonu. Mikrofony řady PRO X oslňují na první pohled svým propracovaným elektroakustickým designem. Díky těmto technickým vylepšením umožňuje řada PRO X moderním tvůrcům zcela se ponořit do své kreativity - kdykoli a kdekoli.
Následovala první True Wireless sluchátka do uší beyerdynamic Free BYRD s funkcí ANC a personalizací zvuku MOSAYC. Kromě toho jsme od představení našeho prvního BT konferenčního přenosného reproduktoru PHONUM v roce 2019 mohli v uplynulých dvou letech uvést na trh nový model: beyerdynamic SPACE a beyerdynamic SPACE MAX, které kombinují to nejlepší z obou světů - podmanivý zvuk pro přehrávání hudby s nejlepší srozumitelností řeči při hovorech a schůzkách a opět tak dokonale splňují neustále se měnící potřeby naší doby.

 

 

 

Od podzimu 2023 doplňují portfolio produktů beyerdynamic naše první bezdrátová herní sluchátka MMX 200 wireless. Sluchátka mají mnoho působivých funkcí, jako je rozšířený režim, nízká latence a hybridní režim s Bluetooth® 5.3, díky nimž jsou MMX 200 wireless nepostradatelná pro každého hráče, který hledá maximální výkon a neomezenou flexibilitu.

 

  DNES A ZÍTRA

 

Společnost beyerdynamic je dodnes 100% rodinným podnikem. Andreas Rapp převzal vedení společnosti v roce 2023 a dal si za cíl dovést společnost beyerdynamic do jubilejního roku a dále do úspěšné budoucnosti.

Ve společnosti beyerdynamic vášnivě sledujeme vizi vždy vytvářet pro naše zákazníky nejlepší audio řešení pomocí inovativních a spolehlivých výrobků ve všech oblastech činnosti společnosti.
Naším posláním, jako předního mezinárodního německého výrobce průkopnických technologií, je nabízet zákazníkům po celém světě bezkonkurenční zvukový zážitek a utvářet budoucnost zvuku.
V současné době tuto misi naplňuje více než 419 zaměstnanců v závodech v Heilbronnu a Talheimu. beyerdynamic je mezinárodně zastoupen sesterskou společností ve Farmingdale (USA) a dceřinou společností v Shenzhenu (Čína).

 

 

  VYROBENO V NĚMECKU

 

Více než 85 % prodávaných sluchátek a mikrofonů stále vyrábíme v Německu. Většina potřebných procesů probíhá v našem závodě v Heilbronnu - od výzkumu a vývoje přes návrh a konstrukci výrobků až po logistiku a marketing. Dnes jsme jednou z mála audio společností, které stále vyrábějí v Německu.
Společným rysem našich výrobků napříč celým sortimentem je skutečnost, že představují neustálou snahu společnosti o inovace a neustálé úsilí o posunutí příslušné technologie na vyšší úroveň. Tak tomu bylo již v době, kdy Eugen Beyer před téměř 100 lety společnost založil, a tak je tomu i dnes. Neexistuje nic, co by se nedalo vylepšit. A my na tom pracujeme každý den.

Porovnat produkt