BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Deset let po odchodu zvukového génia profesora Amara Bose: Jeho odkaz i vize žije stále dál


2023/07/13

Praha, 12. července 2023 – 12. července roku 2013 přišel svět o profesora Amara Bose, který vnesl v šedesátých letech minulého století do světa audiotechniky zcela nový pohled. Tehdy aplikoval své poznatky z psychoakustiky (vědy, která se zabývá lidským vnímáním zvuku) a vytvořil vlastní koncept reproduktoru Bose 901 s naprosto nevídanou konstrukci, který otevřel kapitolu světoznámé značky Bose. Tento legendární audiosystém určený pro instalaci do rohu místnosti je dodnes symbolem inovací v oblasti reprodukce. To byl však jen začátek.

 

 

 

  Kdo byl Amar Bose a jak se zrodila značka Bose

 

Jeho křestní jméno napovídá, že Bose nebyl „čistokrevný“ Američan. Narodil se nicméně ve Philadelphii v roce 1929. Jeho otec byl indický revolucionář za svobodu, který uprchl ve dvacátých letech z Bengálska, matka měla francouzský a německý původ. Amar Bose se stal elektrotechnikem a zvukovým inženýrem, který přednášel více než 45 let na Massachusetts Institute of Technology.

 

Kromě toho byl také vášnivým milovníkem hudby. Domů si tehdy pořídil nejkvalitnější audio systém, jaký tehdejší trh nabízel, ale s jeho reprodukcí nebyl úplně spokojen. Začal proto zkoumat, proč je zážitek z koncertních sálů tak zásadně jiný než dojem z domácí reprodukce. Aplikoval své poznatky z psychoakustiky (vědy, která se zabývá lidským vnímáním zvuku) a zjistil, že více než 80 % zvuku, který vnímá člověk v koncertním sále, nepřichází k uším přímou cestou od hudebních nástrojů, ale až po odrazech od stěn. To byl už jen krůček ke vzniku vlastního konceptu, reproduktoru Bose 901, a slávy značky Bose Corporation. Zmíněný audio systém Bose 901 vybavil Amar devíti reproduktory, z nichž jen jeden mířil dopředu k posluchačům. Ostatních osm směřovalo dozadu na zeď a systém využíval odrazy zvukových vln od dvou stěn současně. Výsledkem byl do té doby „neslýchaný“ zážitek z poslechu hudby.

 

  Největší historické milníky Bose

 

Profesor Amar Bose byl vizionář. Mnohé ze svých nápadů realizoval a některé z nich nastavily v audio technice nové standardy. Sluchátka a reproduktory Bose využívaly postupně celou řadu vlastních technologií a patentů. Během let se pojem Bose stal symbolem malinkých reproduktorů, které dokáží vytvořit nečekaně hutnou a pestrou zvukovou kulisu. Do myslí širokého spektra lidí se dostala tato značka také díky implementaci audio systémů Bose do prémiových řad vozů, jako Audi, Porsche, Cadillac, Infiniti, Nissan, Mazda a dalších.

 

Samostatnou kapitolou, která vedla k celosvětové popularitě značky Bose, je dnes masivně rozšířená sluchátková technologie známá dnes jako ANC (Actine Noise Cancelling). Pomocí mikrofonů a sofistikované elektroniky dokáže ztlumit okolní ruchy. Bose je historicky největším průkopníkem sluchátek s ANC. Původně využil Bose tento způsob v profesionálních headsetech pro piloty letadel, kde technologii označoval jako Active Noise Reducing (ANR). V roce 2000 se pak na trhu objevila sluchátka pro širokou veřejnost Bose QuietComfort, která nastavila na dlouhou dobu laťku všem produktům této kategorie.

 

Třetí a nejnovější oblastí, která si zaslouží z pohledu historie Bose významnou pozornost, je chytré řešení bezdrátového domácího rozvodu hudby. Jedná se o technologii, která umožňuje propojit bezdrátově audio systémy samostatně stojící v jednotlivých místnostech a následně řídit reprodukci v celém prostoru s využitím chytrého telefonu. Každý člen domácnosti může ze svého smartphonu vybírat hudbu, volit místnosti, ve kterých má hrát, ovládat hlasitost a mnoho dalších věcí.

 

  Značka Bose po odchodu Amara: Další patenty, technologie a inovace

 

Deset let po smrti Amara zůstává značka Bose stále soukromým subjektem, který není tlačen akcionáři k rychlým ziskům a většinu příjmů promítá zpět do vývoje. Díky tomu vznikají stále nové nápady. Pro demonstraci zmiňme alespoň tři nejzajímavější technologie Bose současnosti.

 

  Personalizace zvuku CustomTune: Reprodukce přizpůsobená individuální anatomii každého ucha

 

„Ušní zvukovody každého z nás jsou jedinečné a chovají se akusticky jinak,“ vzpomíná na vznik této technologie John Rule, PhD, vedoucí systémový inženýr ve společnosti Bose, který dříve působil jako letecký inženýr. Rule přišel proto s nápadem – zkusme zlepšit vlastnosti sluchátek tím, že reprodukci zvuku i technologii ANC potlačující ruchy z okolí přizpůsobíme individuálně uším každého člověka. V Bose dostal prostor a čas na vyřešení problému a výsledem je inovativní technologie kalibrace zvuku nazvaná „CustomTune“ poprvé představena ve sluchátkách Bose QuietComfort Earbuds II, která jsou mnoha odborníky považována za sluchátka s nejlepším ANC na světě.

 

 

 

Rule vzpomíná, že klíčem byla kultura inovací v Bose, která mu umožnila pracovat na tomto projektu několik měsíců bez záruky úspěchu: „Zakladatel Amar Bose věřil, že společnost by měla mít vždy tým chytrých lidí, kteří se věnují výzkumu bez přímé vazby na vývoj konkrétního produktu s cílem objevit něco lepšího, než je aktuálně dosažitelné. Takové objevy lze pak promítnout do produktů, které jsou opravdu jedinečné. Pokud přijdete v Bose se skvělým nápadem, budete povzbuzováni k tomu, abyste se na něj soustředili a snažili ho realizovat – přesně to jsem udělal. Okamžik „heuréka“ pro vznik CustomTune nastal tehdy, když jsem na daný problém v akustickém odvětví použil matematické postupy ze zkušeností v raketovém inženýrství."

 

  Přenosný vodotěsný reproduktor, který může spadnout do moře a neztratíte ho

 

Voděodolné a vodotěsné přenosné Bluetooth reproduktory jsou dnes již samozřejmým standardem. Co se ale stane, když takový reproduktor spadne do moře nebo řeky z lodě nebo paddleboardu? Odpověď je nasnadě. Jak je na tom ale nejnovější reproduktor Bose SoundLink Flex, který je nepřímým nástupcem legendárního SoundLink Mini, jednoho z historicky nejpopulárnějších Bluetooth reproduktorů? Nejen že je vodotěsný a pád do vody (ani jemný plážový písek mu neuškodí), ale když do vody opravdu spadne, vyplave na hladinu poutkem nahoru a hraje dál. Kromě toho a jeho vynikajícího zvuku optimalizuje automaticky reprodukci podle toho, jestli leží, stojí nebo visí za poutko.

 

 

 

  Nejnovější „Bosák“ aplikuje do přenosných zařízení profesionální ozvučovací prvky

 

Nejžhavější novinka Bose ukazuje a do značné míry předznamenává další směr – aplikování technologií z profesionálních ozvučovacích systémů do přenosných reproduktorů ideálních pro ozvučení velkých party, malých koncertů až pro přibližně 50 osob, karaoke akcí i firemních eventů. Přenosný PA systém Bose S1 Pro+ s hmotností přibližně 7 kg nejde z pohledu vlastností ani hlasitosti srovnávat se sebevýkonnějším přenosným Bluetooth reproduktorem. PA systém je zkratka pocházející z anglického výrazu „public address system“ a označuje zařízení určená pro veřejné ozvučení. K reprodukci využívá kombinaci basového reproduktoru a výškových měničů umístěných pod sebou a různě natočených tak, aby vytvořily systém „line array“ využívaný pro ozvučení stadionů. Je osazen velmi výkonnou dobíjecí baterií, která umožňuje jeho provoz při využití vysoké hladiny hlasitosti až po dobu 11 hodin, má 3 vstupy (2 z nich využitelné pro mikrofony nebo hudební nástroje a jeden pro Bluetooth nebo kabelový stereo vstup), vestavěným interně i pomocí aplikace dálkově ovládaným mixpultem, přijímači pro bezdrátové připojení mikrofonu či kytary a mnohým dalším.

 

 

 

Ve výčtu technologií a produktů demonstrujících historické i současné milníky Bose bychom mohli pokračovat dál a zmínit podrobnosti o soundbarech se stále vylepšovanými technologiemi kalibrace zvuku podle konkrétní místnosti, audio slunečních brýlích Bose, reproduktorech vyzařujících zvuk do všech stran ve stejné kvalitě či chytrém domácím ozvučení. To, co jsme ale chtěli zdůraznit, je odkaz Amara Bose, na který značka stále navazuje i dekádu po jeho odchodu. Díky tomu přináší do světa reprodukce zvuku stále nové trendy.

 

 

 

  O společnosti Bose:

 

Společnost Bose založil v roce 1964 profesor elektrotechniky na Massachusetts Institute of Technology, pan Amar G. Bose. Již první audiosystém Bose přinesl revoluční způsob řešení a revoluci v zážitku reprodukované hudby. Až do dnešní doby je společnost řízena jejími původními principy, kterými jsou investice do dlouhodobého výzkumu s cílem vývoje nových technologických řešení, které přinesou reálný přínos zákazníkům. Kromě audiotechniky vyvíjí a vyrábí Bose také zařízení pro několik dalších průmyslových odvětví. S produkty a patentovanými technologiemi Bose se setkáváme v domácnosti, autě, na cestách i na veřejných prostranstvích.

 

  O společnosti BaSys:

 

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean.

 

Kontakt pro média:

Filip Vítek – MediaBase 
Tel.: +420 603 585 460
Email: filip@mediabase.cz 
Facebook: https://www.facebook.com/MediaBasePublicRelations/ 

Porovnat produkt