BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

ELAC Vela FS 407 - Podlahová reprosoustava roku (5.000 až 10.000 AUD)


2023/10/05

Krásný sloupový reproduktor s nejnovějšími výškovými reproduktory Elac JET a celkově úžasně hladkým a poutavým zvukem.

 

 

Štíhlé sloupové reproduktory se hodí do moderních interiérů, avšak tento typ ozvučnice je náchylný ke vzniku vnitřního stojatého vlnění. Konstrukční výzvou je také použití více basových jednotek a bez problémů není ani návrh vhodného vyústění basového portu. Elac na to jde po svém a model FS407 používá dva bassreflexy. Jeden, který usnadňuje umístění v prostoru, směřuje dolů do podlahy, a druhý otvor (podívejte se na obrázek zezadu) je ve výšce a je naladěn na opačnou fázi proti stojaté vlně uvnitř kabinetu. 

 

Toto je jen jedna z inovací, která pomáhá těmto Elacům k jejich pozoruhodnému zvuku (celé jméno německé firmy je Electroacustic GmbH). Další je již pátá verze slavného výškového reproduktoru Elac JET, který vymačkává zvuk z harmonikové membrány. Tento typ měniče se jmenuje Air Motion Transformer a poprvé jej použil v roce 1972 Oskar Heil. Své vlastní verze tohoto reproduktoru vyrábějí různé firmy, Elac velmi úspěšně, přičemž nejnovější verze uvádí frekvenční odezvu přesahující 50 kHz a není zatížená rezonancemi, které se objevují u kalotových výškových reproduktorů. Při poslechu nás však ohromil nejen samotný široký rozsah, ale také hladký a hedvábný přednes zejména vysokých tónů flétny, které výškové reproduktory reprodukují tak obtížně, jak je těžké pro flétnistu je zahrát. Přesto to výškové reproduktory JET 5 zvládly skvěle.

 

Níže je dvojice kuželových 150 mm membrán, které Elac nazývá "krystalové“ se sendvičovou konstrukcí. Papírová membrána je nalepená na zadní stranu lisovaného hliníkového kuželu a má mimořádně široký gumový závěs. Při 2,5 pásmovém zapojení hrají basy oba tyto měniče, ale středy pouze ten horní.

 

To je recept na úspěch. Okamžitě uslyšíte bezprostřednost základních tónů, bez jakéhokoli přebuzení nebo zdvojení. Poskytují plynulý, poutavý zvuk v celém zvukovém spektru a vypadají při tom nesmírně atraktivně, protože jejich velmi štíhlé tělo je vysoké přesně jeden metr. V současné době se prodávají za 7995 AUD (108000 Kč) za pár.

Porovnat produkt