BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Před sedmi lety zemřel zvukový génius Amar Bose


2020/07/10

V šedesátých letech minulého století vnesl do světa audiotechniky zcela nový pohled. Dnes zná jeho příjmení celý svět a produkty z jeho dílny jsou synonymem pro špičkový zvuk.



Před sedmi lety bohužel odešel do hudebního nebe, ale jeho odkaz žije dál. Tak by se dal charakterizovat muž, který založil ikonickou značku audio produktů – profesor Amar Bose. 





Praha, 10. července 2020 – Před sedmi lety, 12. července 2013, přišel svět o zvukového génia, profesora Amara Bose. Značku audio produktů, kterou založil a pojmenoval podle sebe, zná doslova celý svět, i když ji každý vyslovuje po svém. Většina lidí má za to, že výslovnost je fonetická a pochází z němčiny. Bose je ale značka americká, takže zápis její výslovnosti je [bəʊz]. Amar vystudoval elektrotechniku na Massachusetts Institute of Technology a poté, co získal ve svém oboru doktorát, zde během svých podnikatelských úspěchů vyučoval 45 let.







Pojem Bose vešel do povědomí svými audio produkty, které jsou dnes považovány za špičku v oblasti ozvučení interiérů, zahrad, komerčních prostor, automobilů i osobního poslechu pomocí sluchátek. Značka se stala průkopníkem nových řešení a je držitelem řady vlastních unikátních technologií a patentů. Stala se symbolem malých reproduktorů, které dokáží vytvořit nečekaně hutnou a pestrou zvukovou kulisu ve velkém prostoru. V některých produktech jsou využívány speciální zvukovody, které pracují s kmity reproduktorové membrány, které jdou směrem od posluchače a byly by jinak nevyužité. Zvukovod je odvádí na zadní stranu a posílá odrazem od stěny zpět k posluchači. Tím se maximalizuje výkon a zdůrazňují basové tóny. Ozvučení Bose lze najít v prémiových řadách vozů, jako například Audi, Porsche, Renault, Cadillac, Infiniti, Nissan či Mazda.





 Bose 901 Hifisté je nesnášejí, ale mají pravdu? 





 Bose 2201 - průkopník všesměrového v yzařování zvuku 




Revoluční řešení prvního reproduktoru Bose


Amar Bose byl vášnivým milovníkem hudby a domů si pořídil nejkvalitnější audio systém, jaký nabízel tehdejší trh. Přesto nebyl s jeho reprodukcí spokojen a začal zkoumat, proč je zážitek v koncertních sálech tak zásadně jiný než zvukový dojem z domácí reprodukce. Na konci šedesátých let minulého století aplikoval své poznatky z psychoakustiky (vědy, která se zabývá lidským vnímáním zvuku) a zjistil, že více než 80 % zvuku, který vnímá člověk v koncertním sále, nepřichází k uším přímou cestou od hudebních nástrojů, ale až po odrazech od stěn. Vyšel z tohoto poznatku a vytvořil vlastní koncept Bose 901. Tento legendární audiosystém byl určen pro instalaci do rohu místnosti.  Vybavil ho devíti reproduktory, z nichž jen jeden mířil dopředu k posluchačům. Ostatních osm směřovalo dozadu na zeď a systém tak využíval odrazy zvukových vln od dvou stěn současně. Výsledkem byl do té doby „neslýchaný“ zážitek z poslechu hudby.



Průkopník sluchátek s aktivním potlačením okolních ruchů


Jedním z dalších fenoménů, kterou značka Bose zpopularizovala, je dnes velmi oblíbená sluchátková technologie ANC – Active Noise Cancelling. Ta snímá pomocí mikrofonů zvuky z okolí posluchače a pomocí elektroniky tyto nežádoucí ruchy uvnitř sluchátek eliminuje. Tato technologie je neustále vylepšována a nejnovější model sluchátek Bose Headphones 700 je vybaven celkem osmi směrovými mikrofony, které snímají zvuk z okolí i od úst uživatele. Díky tomu dosahují vynikajících výsledků v oblasti čistoty handsfree hovorů v rušném prostředí. Speciální upravené řady headsetů Bose s aktivním odrušením okolí jsou dnes využívány pro mimo jiné v leteckém či vojenském průmyslu.



Chytrý rozvod hudby


Třetí a současně nejnovější oblastí, kterou se společnost Bose zabývá a kterou stojí za to v souvislosti s poslechem hudby zmínit, je chytré řešení bezdrátového domácího rozvodu hudby.  Jedná se o technologii, která umožňuje propojit audio systémy samostatně stojící v jednotlivých místnostech a následně řídit reprodukci v celém prostoru s využitím chytrého telefonu. Každý člen domácnosti může ze svého smartphonu vybírat hudbu, volit místnosti, ve kterých má hrát, ovládat hlasitost a mnoho dalších věcí.







Bose, to není jen vývoj audioproduktů, kromě jiných segmentů sec společnost věnovala konstrukci dokonalých tlumičů pro automobilový průmysl nebo kvalitnějšímu tlumení otřesů a vibrací pro řidiče kamionů.


Profesor Amar Bose byl vizionář a jeho odkaz žije dál. Mnohé ze svých nápadů realizoval a některé z nich nastavily v audio technice nové standardy. I po jeho smrti spolupracuje Bose při vývoji produktů s týmem Massachusetts Institute of Technology. Od té doby představila společnost řadu nových, technologicky významných produktů a na další se můžeme těšit. Bose zůstává i po odchodu jejího zakladatele čistě soukromou firmou, která není tlačena akcionáři k rychlým výnosům a většinu zisku promítá zpět do vývoje.

Porovnat produkt