BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Jak vybrat Bluetooth reproduktor nejen na léto


2021/06/29

Bluetooth reproduktory se staly naprostou součástí našich životů. Na trhu je jich obrovské množství a vybrat si z nich jeden konkrétní pro své potřeby nemusí být vždy snadné. Podle čeho se rozhodovat?


Bezdrátový bluetooth reproduktor nenahrazuje domácí hi-fi aparaturu. Jeho hlavním úkolem je přehrávat hudbu v kvalitě a hlasitosti, která uspokojí jeho posluchače při různých příležitostech. To je také důvod, proč někteří mají doma dva nebo více různých modelů.



Kvalita a způsob reprodukce


Hudba je zdrojem emocí. A jejich míra závisí na působivosti reprodukce a často také na hlasitosti.  V nahrávce by neměly chybět basy, střední frekvence ani výšky a zvuk by měl být vyrovnaný. To je pro malý přenosný reproduktor obtížný úkol. Nutno však říct, že v posledních letech dokážou někteří výrobci v poměru přenosnosti a kvality zvuku divy. Obecně platí, že pro skutečně kvalitní reprodukci je třeba, aby uživatel sáhl do kapsy trochu hlouběji. Díky odolnému provedení vydrží však Bluetooth reproduktor řadu let a investice se vrátí. Historickým průkopníkem v poměru velikosti přístroje a kvality zvuku je americký Bose, který má aktuálně v nabídce například stereo reproduktor SoundLink Color (3 990 Kč). Jeho měkký silikonový obal v kombinaci s voděodolným provedením ho pasuje na ideálního společníka na letní výlety do hor i k vodě. K létu se navíc hodí i jeho výrazné žluté či modré provedení.


Proč jsme v podtitulku jsme zmínili kromě kvality také způsob reprodukce? Důvod je prostý – zvukové vlny se s výjimkou basů šíří směrově v ose měniče (vestavěného reproduktoru). To znamená, že optimálně slyší zvuk jen posluchači, kteří jsou před přístrojem. Ostatní kolem již mají zážitek z poslechu menší. Existují však i výjimky, které je na místě vyzdvihnout. Bose Revolve II (5 490 Kč) a Revolve+ II (7 990 Kč) používají totiž speciální „audio čočku“, která zvuk rozptýlí do všech stran kolem. Tímto způsobem se podařilo doslova přelstít fyzikální zákony šíření zvuku a nabídnout kvalitní poslech všem posluchačům kolem přístroje. Všesměrový zvuk nabízí i některé další přístroje, většina z nich ho však řeší instalací několika reproduktorů směrovaných ro různých stran.


Poslední praktickou možností, kterou na tomto místě zmíníme, je možnost propojení dvou reproduktorů do jednoho celku, kterou například modely SoundLink nabízí. Tu oceníte především při party, kdy budete chtít „zvednout posluchače ze židlí“. Pro opravdu hlasitou reprodukci můžete tak použít buď skutečně velký reproduktor, nebo dva propojené menší přenosné modely.



Výdrž na baterie a možnosti připojení


Chcete poslouchat hudbu na výletě, pikniku nebo prostě na cestách? Pak pro vás bude důležitým parametrem také výdrž na baterie. Jednoduše by se dalo říct „čím víc, tím líp“. Svou roli zde hraje ale také velikost reproduktoru. Modely, které vydrží hrát několik desítek hodin, nebudou pro všechny výše popsané situace dostatečně mobilní. Promyslete, kolik hodin budete pravděpodobně se zapnutým reproduktorem mimo dosah elektřiny. Ač se výrobci často ve výdrži na baterii předhání, většina z nás reálně nevyužije delší výdrž, než 8 nebo 10 hodin.


Někteří výrobci přidávají různé další možnosti, jako je USB konektor pro zapojení flashdisku nebo pro využití funkce powerbanky z vestavěné baterie a další, nejužitečnějším je pro většinu uživatelů stereo vstup pro kabelové propojení s telefonem nebo hudebním přehrávačem.



Design a odolnost


Nároky na vzhled jsou pro každého uživatele individuální a univerzální doporučení neexistuje. Někomu se líbí výrazné barevné provedení, jiný preferuje eleganci a třetí dá přednost extrémně výraznému designu. Příznivce skutečně netradičního, „vesmírného designu“, zaujmou například reproduktory GravaStar Venus (2 490 Kč) nebo Gravastar Mars (5 490 Kč), které nemají v této oblasti konkurenci. Zajímavým designovým počinem z jiného soudku je zase malý reproduktor Energy Sistem EcoBeech Wood (1 390 Kč) vyrobený z ekologických materiálů.


Odolnost je naproti tomu důležitá pro všechny, kteří chtějí reproduktor přenášet. Schopnost odolat mechanickým vlivům, vodě a prachu specifikuje označení IPX, za nímž následují zpravidla dvě číslice. První udává ochranu proti vodě (1 až 8) a druhá pak proti prachu a mechanickému poškození (1 až 6). Čím je číslice vyšší, tím odolnější přístroj je. Dost napoví také například gumové provedení rohů přístroje.  



Speciální party reproduktory s osvětlením


Když mluvíme o Bluetooth reproduktorech na léto, měli bychom aspoň okrajově zmínit také samostatnou kategorii velkých, nepřenosných modelů označovaných často jako party boxy. Příkladem může být Energy Sistem Tower 7 True Wireless (5 490 Kč), který doprovází reprodukci volitelně světelnými efekty.


Ať už máte na Bluetooth reproduktor jakékoli nároky, z nabídky trhu si rozhodně vyberete. Užijte si nejen léto s hubou.


Kontakt pro média:
Filip Vítek – MediaBase
Tel.:       +420 603585460
Email:    filip@mediabase.cz

Porovnat produkt