BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Rotel S14 - Bezdrátové hifi z nejvyššího patra


2023/10/06

Nenápadný zesilovač Rotel je možná skromně vybavený, ale hraje lépe než konkurence.

 

 

Bluetooth naštěstí není jedinou cestou pro oblíbené streamování hudby. Na ven stačí, ale doma chcete něco lepšího než jen přehrávání do bezdrátových sluchátek.

 

Bezdrátové streamování přes Wi-Fi síť poskytuje zdaleka nejlepší kvalitu zvuku a výrobky podporující tuto možnost se objevují čím dál tím častěji.

 

Vše, co pro streamování potřebujete je mobilní telefon a předplatné. K vašemu systému se pak jednoduše připojíte přes síť. Je to stejně jednoduché a pohodlné jako Bluetooth a přehrávání z vašeho mobilního telefonu budete mít také zcela pod kontrolou. Kromě receiverů, mají vestavěné streamery stále více také integrované zesilovače. Buď přes Ethernet jako např. Hegel H190, nebo zcela bezdrátově přes malé Wi-Fi anténky na zadní straně.

 

Nový Rotel S14 má jak ethernetový port, tak i Wi-Fi antény. Má také Bluetooth, ale protože tento test je o kvalitě zvuku, soustředíme se zde pouze na Wi-Fi.

 

S14 je plnohodnotný integrovaný zesilovač. Má vše uvnitř, a tak jediné co potřebujete navíc je pár dobrých reproduktorů.

 

 

Kromě streamování ze služeb Spotify Connect, Tidal a Qobuz podporuje zesilovač Rotel také streamování pomocí AirPlay 2 a Google Chromecast. Je také Roon Ready a má 32bitový digitální převodník od ESS, který podporuje přehrávání audio souborů až 24 bitů/384 kHz včetně MQA.

 

Analogová sekce je postavena jako zesilovač čisté třídy AB a Rotel uvádí, že S14 poskytuje výkon 80 W při 8 ohmech, nebo až 150 W při 4 ohmech. To je pro napájení malých regálových reproduktorů s nízkou citlivostí, nebo větších podlahových reproduktorů více než dost.

 

Cenově se řadí do stejné třídy jako Marantz Model 40n a Roksan Attessa. V obou případech se také jedná o integrované streamovací zesilovače.

 

 

  Střídmá výbava

 

Zesilovač Rotel má méně vstupů. Těm, kterým stačí analogový a několik digitálních vstupů, další již chybět nebudou. Koneckonců má také 24bitový PC vstup USB-B a vstup USB-A pro paměťová média s hudbou ve vysokém rozlišení.

Chybí mu však vstup pro gramofon a nemá konektor HDMI pro zvuk z televize, kterým je vybaven Marantz Model 40n. Mimochodem, Model 40n má gramofonový vstup pro přenosky MM.

 

Na zadní straně má zesilovač Rotel výstup pro samostatný výkonový zesilovač a prostřednictvím výstupu RCA může vyvést zvuk také do subwooferu.

 

 

  Barevný displej a ovládání aplikací

 

Zesilovač Rotel má svojí aplikaci a je k němu také dodáván vlastní dálkový ovladač z hliníku. To jen umocňuje dojem z celkově promyšlené a bytelné konstrukce. Většinu hmotnosti zesilovače tvoří transformátor vlastní výroby.

Obsluha je snadná a bezproblémová. Černý, nebo stříbrošedý čelní panel je vzorem přehlednosti. Zdroje zvuku se vybírají na levé straně, kde je také 3,5mm výstup pro sluchátka. Vstup do Menu a nastavení hlasitosti se nachází vpravo a uprostřed je barevný displej zobrazující obal vybraného alba, jméno interpreta a název přehrávané skladby.

 

Při prvním nastavení si stáhnete aplikaci Google Home a aplikaci Rotel. Pak už je vše superhladké a zesilovač máte připojený k síti do minuty.

 

Aplikace vám umožní přístup k předplaceným streamovacím službám, internetovým rádiím, podcastům a můžete si v ní také vybrat hudbu na připojeném USB disku. Pokud chcete kompenzovat tonalitu zvuku, v Menu také můžete nastavit basy a výšky.

 

  Stiskněte tlačítko přehrávání

 

Štíhlý zesilovač Rotel zní jakkoli, jen ne štíhle. Zvuková scéna je velká a bohatá, s nakažlivou vřelostí, která hudbě dodává pevný témbr. Proto základ nástrojů vynikne v hudební scéně lépe než například z Roksan Attessa.

 

Na detaily a tónové nuance není kladen takový důraz jako u modelu Marantz 40n, naproti tomu se zvuk zesilovače Rotel více soustředí na rytmus, dynamiku a kontrolu. Tři disciplíny, ve kterých je nejlepší.

 

S párem repro Dynaudio Special Forty je album Midwest od Mathiase Eicka reprodukováno s razancí připomínající výkonnější Hegel H190 a zvuk trubky je příjemně teplý a přitom ostrý, když je potřeba. Zesilovač Rotel má nad basy vynikající kontrolu.

 

 

Basová rytmika ve skladbě Flowers od Miley Cyrus je strhující a zesilovač má nad nízkými tóny ocelově pevnou kontrolu i když hraje nahlas. The Hard Way od tria PNAU se zpěvákem Khalidem zvládá s lehkostí a je jiskrnější než se zesilovačem Roksan. Nerozhodí jej z rovnováhy ani pobídka k vyššímu výkonu.

 

Vřelá a vyvážená tonalita sedne triu Keitha Jarretta jako sluneční brýle v horkém letním dni. Klavír v živých nahrávkách na albu Somewhere možná postrádá takovou ostrost, kterou získáte s Yamahou R-N2000A, ale spodní tóny klav&i acute;ru na zvukové scéně jsou skvělé. Cítíte se jako na koncertě a pocit živého vystoupení při vyšší hlasitosti jen zesílí.

V porovnání se zesilovači Roksan a Marantz nemusí být zesilovač Rotel lepší volbou pro ty, kteří pro své zdroje zvuku potřebují více vstupů. S14 možná také vynechají ti, kteří hledají zesilovač pro streamování s gramofonovým vstupem na palubě. Nemá také HDMI, které mají jak Marantz, tak např. Cambridge EVO 150. Na druhou stranu, jednoduchá obsluha a v neposlední řadě i kvalita zvuku patří v této třídě zesilovačů k naprosté špičce.

 

  Závěr

 

Do svého nákupního seznamu by měl Rotel S14 zařadit určitě každý, kdo se zaměřuje především na kvalitu zvuku a hudbu už jen streamuje. Ve své třídě není ani nejlépe vybavený, ani nejvýkonnější a jeho málo vstupů může někoho přimět k příklonu ke konkurenci. Kvalitě zvuku však není co vytknout. Dynamický a vřelý zvuk probudí k životu i nudné reproduktory a jejich posluchač se bude jen blaženě usmívat. Co se týče integrovaných výkonových stupňů, je Rotel S14 podle našich uší jedním z nejlépe znějících ve své cenové kategorii a podle našich zkušeností s legendární kvalitou zesilovačů značky Rotel vám jistě bude dělat radost mnoho let.

 

Porovnat produkt