BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Srozumitelnost filmových dialogů zlepšuje umělá inteligence: Bose Smart Ultra Soundbar s Dolby Atmos nyní na našem trhu


2023/11/07

Na náš trh se dostává nejnovější a zároveň nejvyšší model soundbaru americké značky Bose, která proslula mimo jiné svým uměním vytvořit z malých reproduktorů velký a působivý zvuk.

 

 

Kromě velmi působivé reprodukce a vysokého výkonu při poslechu filmového zvuku i hudby zaujme tento soundbar například plnohodnotným zvukem Dolby Atmos včetně efektů přicházejících k uším posluchačů díky odrazům od stropu shora, snadnou automatickou kalibrací zvuku individuálně pro každou místnost a také využitím prvků umělé inteligence, které rozpoznají ve filmovém zvuku často špatně srozumitelné dialogy a jejich zvuk zdůrazní.

 

Praha, 7.11. 2023: Nejoblíbenějším zařízením pro působivou domácí reprodukci filmového zvuku jsou dnes soundbary. Televizory totiž velmi často neposkytují kvůli svému tenkému profilu prostor pro instalaci skutečně kvalitního zvukového systému, který by posluchače náležitě vtáhl do děje. Kvalitní soundbary umožňují díky vyspělým technologiím a speciálním směrovým reproduktorům využít odrazy zvukových vln od stěn k vytvoření prostorového zvuku a nahradit dříve využívané systémy domácího kina. Nejvyspělejší soundbary umožňují však i připojení bezdrátového subwooferu či zadních efektových reproduktorů a vytvořit plnohodnotný prostorový poslech.

 

Nejnovější soundbar Bose Smart Ultra Soundbar, který se zařazuje mezi nejvyšší řadu produktů Bose nově označovanou přídomkem „Ultra“, nabízí vše výše popsané a k tomu mnohem víc. Jeho základem je špičkový zvukový systém Dolby Atmos 5.1.2 vyžívající 7 reproduktorů a vestavěný subwoofer. První „5“ označuje pětici reproduktorů, které zajišťují tradiční prostorový zvuk a plní funkci středového, dvou předních a dvou zadních efektových kanálů (posledně jmenované jsou vestavěny do boků přístroje a využívají speciální tlakové a úzce směrové měniče). Jednička uprostřed značí subwoofer vestavěný do těla soundbaru a poslední „dvojka“ představuje dva reproduktory namířené z těla soundbaru ke stropu. Díky tomuto uspořádání, preciznímu provedení, použitým reproduktorům a špičkové kalibraci zvuku jednotlivých kanálů podle konkrétní místnosti dosahuje Bose Smart Ultra Soundbar špičkových výsledků při reprodukci hudby i filmového zvuku všech formátů – od stereo reprodukce, přes tradiční prostorový zvuk 5.1 až po Dolby Atmos se všemi jeho možnostmi. Připojení k televizoru zajišťuje vestavěné rozhraní HDMI eARC nebo optika.

 

  Základem špičkového prostorového zvuku je přesná kalibrace podle místnosti

 

Jak je možné vytvořit z jedné zvukové lišty (soundbaru) působivý prostorový dojem se zvuky přicházejícími k uším posluchače zezadu či shora? Bose Smart Ultra Soundbar k tomu využívá dvou věcí. Jednak to jsou již zmíněné speciální reproduktory namířené do stran a ke stropu, které vysílají zvukové vlny pod vysokým tlakem a počítají s odrazy zvuku od stěn místnosti. Druhým klíčovým prvkem je přesná kalibrace. Každá místnost je specifická a na správné podání má vliv její tvar, odrazivost stěn a také konkrétní umístění soundbaru. Pomocí mikrofonu dodaného v balení a umístěného na hlavním poslechovém místě změří Kalibrace ADAPTiQ akustické vlastnosti dané místnosti a upraví načasování zvuku každého reproduktoru tak, aby se k uším dostal po všech odrazech ze správného úhlu a vtom pravém načasování vzhledem k filmové scéně.

 

  Umělá inteligence rozpozná mluvené slovo a zdůrazní ho

 

Slovní spojení „umělá inteligence“ nebo zkráceně AI slýcháme v poslední době ze všech stran. U nového soundbaru Bose našla AI velmi praktické uplatnění, které ocení všichni filmoví diváci. Častým problémem při poslechu filmového zvuku bývá srozumitelnost dialogů. Umělá inteligence dokáže pomocí navazující technologie AI Dialogue rozpoznat ve zvuku klíčové mluvené slovo a při reprodukci ho lépe zdůraznit. Díky tomu neunikne divákům už ani slovo.

 

 

  Po poslech hudby: chytré streamování a propojení s domácím audiosystémem

 

Nevyužít tak kvalitní soundbar pro poslech hudby by se byl hřích. Proto je Bose Smart Ultra Soundbar plně kompatibilní s Apple AirPlay 2, Spotify Connect a Chromecastem a samozřejmě také bezdrátovým standardem Bluetooth. Díky možnosti přímého připojení soundbaru k internetu pomocí Wi-Fi nebo pevného kabelu mohou uživatelé bezdrátově streamovat libovolnou hudbu a snadno propojit přístroj s dalšími kompatibilními audio zařízeními, jako například aktuálně prodávané chytré reproduktory a sluchátka Bose nebo také mnoho dalších produktů jiných značek. Soundbar tak může přehrávat hudbu z internetu přímo a sám, například s využitím oblíbené služby Spotify bez nutnosti udržovat telefon v dosahu Bluetooth. Chytrý telefon s aplikací slouží v tomto případě jen jako dálkový ovladač, kterým uživatelé ovládají výběr hudby a nastavení reprodukce v jednotlivých zónách (při propojení s dalšími zařízeními). Tak lze například pustit stejnou hudbu v celém domě a řídit hlasitost v jednotlivých místnostech.

 

Další možnosti otevírá propojení s aplikací Bose Music. S její pomocí lze snadno nastavovat všechny parametry, spouštět kalibraci soundbaru nebo ho s využitím funkce Bose SimpleSync spárovat s bezdrátovými sluchátky Bose. Toto spojení je zajímavé hned ze dvou pohledů. Jednak je po spárování možné využít pro reprodukci současně soundbar i sluchátka. Pokud tedy sleduje film divák se zhoršeným sluchem, může si vzít sluchátka a ostatní poslouchají zvuk pomocí soundbaru s rozumně nastavenou hlasitostí. Také je třeba vzít v úvahu, že ne každý televizor s rozhraním Bluetooth umožňuje poslech pomocí bezdrátových sluchátek, některé využívají Bluetooth jen pro příjem signálu.

 

  Možnost rozšíření o subwoofer a zadní reproduktory

 

Ti, kteří chtějí si chtějí ještě víc, než nabízí samotný soundbar, ho mohou dále rozšířit o jeden z bezdrátových subwooferů Bose Bass Module 700 či Bose Bass Module 500, nebo také o zadní efektové reproduktory Bose Surround Speakers nebo Bose Surround Speakers 700, které nabídnou ještě lepší podání prostoru. 

 

Bose Smart Ultra Soundbar je na našem trhu dostupný v černém a bílém provedení za doporučenou koncovou cenu 24 990 Kč.

Porovnat produkt