BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

STEREONET, DA převodník Diamond od SPL Audio


2023/10/19

Prolínání hranic mezi profi technikou a hi-fi není nic nového. 

 

 

  Craig Joyce, říjen 2023

 

Děje se tak již od počátků zesilování zvuku. Jmenujme např. JBL, které bylo mezi prvními a v poslední době třeba Benchmark, Bryston a Kii Audio. Nový DA převodník Diamond od SPL využívá profesionálního rodokmenu této společnosti a nabízí spotřebitelskou verzi toho, co obvykle najdete pouze v profi nahrávacích a masteringových zařízeních. Přináší tedy to, co slibuje?

 

  Pohled z blízka

 

DAC Diamond je nejnovějším přírůstkem značky SPL v portfoliu modelové řady "Professional Fidelity", která zahrnuje předzesilovače, sluchátkové zesilovače, výkonové zesilovače, analogový crossover a gramofonový předzesilovač a je založený na patentované technologii SPL VOLTAiR - o které se více dočtete později.

 

Jeho design je přímočarý, jak ze staré školy, a z hlediska ovládacího pohodlí nabízí na čelním panelu kromě knoflíku na hlasitost už jen to nejnutnější. Vedle dvou koaxiálních a dvou optických digitálních vstupů máte k dispozici digitální vstupy USB-B a AES a vstup BNC pro externí zdroj hodinového signálu. Na výběr jsou nesymetrické výstupy RCA, nebo symetrické XLR, každý s výstupní impedancí 75 ohmů. Úroveň jejich výstupního signálu lze pomocí dvojice přepínačů na zadním panelu nastavit jako pevnou (unity gain) nebo variabilní.

 

Bez ethernetového portu, nebo vestavěného streameru, je celková estetika zařízení jednoduchá a účelová – existence tohoto přístroje převodníku je založena pouze na převodu digitálních dat na analogový audio signál. Pokud hledáte předzesilovač také s analogovými vstupy, tak sesterský model Director Mk2 je vašemu přání blíže.

 

DA převodník Diamond má kompaktní rozměry (278 × 57 × 300 mm, š × v × h) a váží pouhých 3,15 kg. Design jeho šasi je příjemný s elegantním kartáčovaným stříbrným čelním panelem, nicméně je k dispozici také černá a červená varianta. Chod knoflíku hlasitosti je příjemný, otočný volič vstupů je patřičně robustní a budí pocit solidnosti. Na čelním panelu jsou už jen přepínače vstupu zdroje hodin a zapnutí/vypnutí společně se stavovým displejem, který informuje o zvoleném vstupu, zdroji hodin a vykreslovaném datovém toku. 

 

Pro účely digitálně-analogové konverze si společnost SPL vybrala špičkový čip AK4490 "Velvet Sound" od společnosti AKM. Sascha Flocken z SPL říká: "V uplynulých letech jsme provedli mnoho poslechových testů s různými převodníky. Čipům AKM v kombinaci s našimi koncovými stupni s technologií VOLTAiR jsme ale vždy dali přednost. Místo sledování tabulek specifikací se snažíme především poslouchat. My v SPL jsme většinou sami muzikanti, anebo máme zkušenosti ze studia při míchání a masteringu, takže na zvuku nám opravdu záleží."

 

 

Díky čipu AKM má DA převodník Diamond pro zpracování jedniček a nul působivé schopnosti. V případě vstupu USB to znamená, že PCM audio zpracuje až do 768 kHz a v případě DSD v režimu DSD over PCM DoP  si poradí s kmitočtem až 11,2 MHz (DSD256). AES/EBU, S/PDIF a koaxiální vstupy podporují PCM až do 192 kHz. Během poslechu při přepínání mezi vstupními formáty cvaká relé; ačkoli to není rušivé, může to některým uživatelům v konfiguraci se sluchátky nebo při poslechu v blízkém poli vadit.

 

Pro majitele externího generátoru taktovacího signálu je užitečný vstup pro externí hodiny a přepínač mezi ním a vlastním zdrojem. Převodník je kalibrován na výstupní úroveň 15 dBu při 0 dBFS. Chcete-li dosáhnout limitů převodníku v konfiguraci se systémem Windows, nabízí SPL ovladače pro systémy Windows 7 až Windows 11. Pro stejné připojení k systému macOS nebo iOS nejsou potřeba žádné ovladače.

 

Společnost SPL spolupracovala na návrhu desek plošných spojů pro DA převodník Diamond s externím vývojářem. "Podle našich zkušeností je pro „high-end“ zvuk klíčové správné navázání analogových obvodů. Významným konstrukčním prvkem DA převodníku Diamond je technologie VOLTAiR, která analogové audio signály zpracovává se stejnosměrným napájením ±60 V."

 

SPL tvrdí, že se díky tomu zvýšil o 12 dB headroom, což umožňuje všem komponentům pracovat nepřetržitě v jejich optimálním provozním rozsahu. Takový inovativní přístup vyžadoval od SPL vytvoření proprietárních operačních zesilovačů, které si poradí s tak vysokým stejnosměrným napětím, jež by běžné konvenční operační zesilovače usmažilo. Tato konstrukce údajně poskytuje vynikající měřený výkon (dynamický rozsah 134,5 dB) a vyšší provozní napětí také pozitivně ovlivňuje limit zkreslení a poměr signálu k šumu. Filtrační obvody s dolní propustí analogového výstupu musí obsahovat jakýkoliv DAC čip. V DACu Diamond jsou filtry DLP120 dva, jeden pro PCM a druhý pro DSD, protože každý formát si žádá různou roll-off frekvenci.

 

S přímočarým designem čelního panelu, intuitivní konektivitou a logickým ovládáním jeho dokonalá konstrukce vynikne a nastavení DACu je hračkou. Pro posouzení převodníku SPL Diamond v mém systému jsem streamoval zvuk ve vysokém rozlišení přes USB z Qobuz integrovaný do Roon. Diamond DAC fungoval jako předzesilovač pro mé aktivní studiové monitory Barefoot Audio Micromain 27.

 

  POSLECH

 

Od okamžiku, kdy začnete převodník SPL Audio Diamond používat, je na zvuku patrná jeho profesionální DNA. Moderní elektronická hudba přes něj zní fantasticky a těží z nejnovějších produkčních technik, které poskytují velmi pohlcující poslechový zážitek. U intimnějších nahrávek nechá SPL proniknout emoce, zatímco drsnější a přímočařejší rock se projeví se všemi svými vadami uspokojivě hmatatelným, niterným a zemitým způsobem. Přestože věrně prezentuje syrovou a nefiltrovanou rockovou hudbu, nikdy nezní drsně. Starší, dobře nahrané skladby působí svěže a DAC odhaluje nuance, které vdechují známým písním nový život.

 

Nedávné album Róisín Murphy Hit Parade je v na této sestavě skutečným vítězem. Otvírák alba What Not To Do vznikl ve spolupráci s DJ Koze a pro jejich spolupráci je skvělým odrazovým můstkem. Otevírá se samplovanými vokály, perkusemi a syntezátory, než mix proříznou vzletné vokály. Prostřednictvím převodníku SPL byly basy velmi přesné a zároveň plynulé, s krásnou kulatostí, která mi připomněla můj věrný referenční převodník MSB Premier DAC. Celá šířka stereofonní zvukové scény zde byla využita dokonale, čímž tento výrobek neutajil svůj profesionální původ. Dokázal bych si představit, že Koze mixuje na zařízení, které se od tohoto příliš neliší, tak křišťálově čistý zvuk převodníku Diamond byl.

 

Na albu Steady As She Goes od Shellac se projevuje osobitý minimalistický a syrový přístup kapely k rocku. Skladba využívá strohou instrumentaci, ostré hranaté kytarové riffy a rytmickou sekci, která udeří s přesností i silou. Produkce je záměrně strohá, což umožňuje drsný, téměř konfrontační zvukový zážitek. Steve Albini, frontman kapely a uznávaný mistr zvuku, je známý svými analogovými nahrávacími technikami, které dodávají jeho skladbám organicky hmatatelnou kvalitu. S využitím tohoto pečlivého přístupu k nahrávání předváděl převodník Diamond živou a rozsáhlou zvukovou krajinu, která umožňovala hlubší ponoření do jedinečného zvukového světa kapely. Díky tomu skladba rezonovala s větší intenzitou a autenticitou, než se očekávalo. Bez přidání rušivých sykavek, nebo jiného podobného zkreslení mi převodník SPL umožnil přehrávat tuto agresivně znějící skladbu při vysokých úrovních hlasitosti uspokojivě bez únavy.

 

Převodník Diamond má skutečně nádherně otevřené a vyladěné střední pásmo. Chan Marshall je známá svými intimními písněmi a emotivní kvalitou produkce. Na albu Wanderer zaujímá podmanivě minimalistický hudební přístup, kdy každý nástroj dostává hojný prostor k dýchání, a její vokál vyzařuje pocit zranitelnosti a syrových emocí. Vynikající produkce podtrhuje živost jejího hlasu a posluchač se ocitá v tiché místnosti spolu se samotnou umělkyní. Převodník Diamond zajistil, že ambientní nuance v Marshallině vokálu byly zachyceny v plné, vášnivé kráse. Každý nádech, šepot a hlasový nádech byl prezentován s čistotou, SPL zachycovalo tuto realistickou povahu produkce skladby v celé její kráse. Například její atmosférické vokály byly vykresleny s děsivou přesností a doplňovaly doprovodné vokály tím nejpodmanivějším způsobem.

 

 

Ponořit se do Runnin' Down A Dream ze zásadního alba Toma Pettyho Full Moon Fever je živoucí cesta srdcem klasického kytarového rocku. Kouzlo zde spočívá v produkci Jeffa Lynnea, která hladce spojuje syrovou energii s vybroušenou sofistikovaností. Ve svém domácím studiu obvykle poslouchám přes šestnáctikanálový digitální mixážní pult Presonus nebo převodník Matrix Audio Mini-I 3 Pro. Ani jeden z těchto přístrojů není špatný, ale zapojení převodníku Diamond do této sestavy bylo transformující - bylo to jako přetavit filmové mistrovské dílo do vysokého rozlišení. Tato skladba ožila novým způsobem. Každé brnknutí na kytaru, úder do bubnu a témbrová rezonance Pettyho hlasu se zdály být zesíleny a obohaceny.

Miss Modular od Stereolab skládá spletitý zvukový příběh, který čerpá z bohaté palety analogových syntezátorů, živých kytarových riffů a hypnoticky pulzujících rytmů. DA převodník Diamond povýšil tento poslechový zážitek do jiné dimenze. Působil jako virtuózní dirigent této symfonie a odhalil tuto vynikající nahrávku v celé její kráse. Taková dokonalá přesnost se postarala o vynikající texturu nástrojů - každý zvukový prvek se leskl - a ještě více umocnila charakteristickou retro-futuristickou atmosféru skladby. Tento malý digitálně-analogový převodník rozvinul vrstevnatou nádheru skladby úžasně uspokojivým způsobem.

 

Celkově tento malý převodník poskytuje výjimečnou přesnost, aniž by to bylo na úkor přirozené hřejivosti a bohatosti nahrávky. Nabízí velkorysý headroom, který zajišťuje čistotu i u těch nejdynamičtějších skladeb, nebo při zatížení vašeho systému až na hranici možností. Posluchači mohou očekávat nezatěžující zvukový zážitek, takže tento DAC je ideální pro delší sezení. Zvuková scéna je rozsáhlá, nástroje a vokály jsou zřetelně umístěny v trojrozměrném prostoru a dodávají hudbě hloubku. Kromě toho tento převodník vyniká schopností jasně oddělit a prezentovat složité vrstvy v rámci komplexních skladeb, čímž je posluchačům zpřístupňuje a zpříjemňuje.

 

  ZÁVĚR

 

DAC Diamond od společnosti SPL je bez ostychu tradiční digitálně-analogový převodník s pevnou profesionální audio DNA. Má relativně minimalistické uživatelské rozhraní, vynikající konektivitu a mimořádně schopné zvukové jádro založené na velmi ceněném proprietárním DAC čipu. Analogový výstupní stupeň je také velice dobře navržen. Výsledkem je skvěle znějící produkt s forenzními schopnostmi získávání detailů, ale s hladkou a přirozenou tonalitou. Vysoce transparentní, velmi dynamický a vynikající komunikátor na emocionální úrovni dělá z hudby kouzlo.

 

Jako takový je tento aparát vážným vyzyvatelem podstatně dražších D/A převodníků a také důvodem k zamyšlení pro nejnovější produkty společnosti PS Audio a dalších současných konkurentů na trhu. Jasně se zde projevují výhody desetiletí mistrné práce inženýrů v oboru pro-audio, takže lidé, kteří hledají svůj definitivní řešení D/A převodu by udělali dobře, kdyby si jej poslechli. Není pro každého - příznivci vestavěných streamerů a dalších podobných vymožeností by se měli poohlédnout jinde, ale dokonale se trefí do vkusu puristických audiofilů.

 

Porovnat produkt