BaSys.cz BaSys.cz BaSys.cz

Pro Audio

Na ven

Na doma

Do auta
Témata Zavřít X

Videobar BOSE VB-S je dokonalým řešením pro profesionální videokonference!


2023/10/31

Videokonferenční systémy prošly v posledních letech intenzivním vývojem. Období pandemie donutilo firmy přejít na hybridní režim práce, což významně přispělo k masovému využívání videokonferenčních systémů. 

 

 

Zvýšený zájem o tento segment trhu audiovizuální techniky umožnil zrychlení technologického pokroku. Společnost Bose Professional na to rychle zareagovala. Produktová řada Bose Conferencing v současné době nabízí komplexní integrované konferenční systémy pro nejnáročnější aplikace, ale také kompaktní řešení pro potřeby menších zasedacích místností.

 

Bose Videobar VB-S svými parametry splňuje všechny požadavky druhé zmiňované kategorie, ale zároveň umožňuje plnou integraci do mnohem rozsáhlejších systémů. Jedná se o odlehčenou alternativu k vlajkové lodi Bose Videobar VB1. Bose Videobar VB-S má kompaktnější rozměry, nižší hmotnost, optimalizovaný hardware a je cenově dostupnější. K větší mobilitě přispívá také závitový otvor pro montáž na stativ umístěný ve spodní části zařízení. Je určen především pro zasedací místnosti o rozměrech 3 x 3 metry a kapacitou až 6 osob. Proslulá vysoká kvalita produktů Bose se odráží v hardwaru a softwaru. Výhodou je certifikace pro Microsoft Teams, Zoom a Google Meet, ale také plná kompatibilita s dalšími konferenčními platformami. Bose Professional v rámci svých konferenčních systémů spolupracuje s lídry v oboru, jako jsou Barco, HP, Lenovo, Sennheiser a mnoho dalších. Tím je zajištěna kompatibilita s širokou škálou produktů a aplikací třetích stran.

 

 

  Hardware a příslušenství

 

Tělo přístroje a přiložené příslušenství jsou vyrobeny z vysoce kvalitních a odolných materiálů, které zaručují dlouhou životnost. Díky svému nízkoprofilovému vzhledu působí velmi elegantně až minimalisticky, takže se určitě dobře hodí do prostředí va&sca ron;í kanceláře a zasedací místnosti. Bose VB-S má šířku 267 mm, výšku 48 mm, hloubku 87 mm a hmotnost 1 kg. Na přední straně jsou namontovány následující komponenty:

 

  • 4K ultra-HD kamera s rozlišením 3840×2160 pixelů při 30 fps, 5x digitálním zoomem a pozorovacími úhly 115° horizontálně, 81° vertikálně a 123° diagonálně
  • integrovaný kryt objektivu pro větší soukromí (mechanické ruční ovládání)
  • LED indikátory stavu indikující aktivní hovor, zapnutí/vypnutí mikrofonu, zapnutí/vypnutí Bluetooth, hlasitost a další
  • 4 mikrofony s automatickým umístěním reproduktorů až do vzdálenosti 4 m
  • mono reproduktor Racetrack s portem a maximálním SPL 86dB, který zaručuje vysokou kvalitu a čistotu reprodukovaného zvuku

 

 

Na zadní straně zařízení je port USB-C pro připojení k počítači (přenos videa, zvuku a dat) a konektor pro připojení napájecího zdroje, který je součástí balení.

 

 

Na spodní straně je již zmíněný otvor pro montáž stativu a mechanické posuvné ovládání integrovaného krytu objektivu. V těle zařízení je síťová karta pro bezdrátové připojení (WiFi 802.11ac). Síťová karta se používá ke správě a ovládání Bose VB-S pomocí softwaru Bose a mobilní aplikace. Součástí balení je také následující příslušenství:

 

  • Kabel USB-C na A 2.0 (5 m)
  • adaptér USB-A/C
  • stolní stojan s montážním materiálem
  • držák pro montáž na stěnu s montážním materiálem
  • infračervené dálkové ovládání s 2 x AAA bateriemi
  • napájací zdroj s EU koncovkou
  • sada pro upevnění kabeláže s montážním materiálem
  • Stručný návod, návod k montáži a bezpečnostní pokyny

 

 

Držák pro montáž pod televizor nebo monitor se prodává samostatně.
Infračervené dálkové ovládání je do značné míry podobné mobilní aplikaci Videobar (VBM), ale poskytuje širší možnosti nastavení. Dálkový ovladač má následující funkce:

 

  • mikrofon zapnuto/vypnuto – pokud je mikrofon vypnutý, LED indikátor pod objektivem svítí červeně
  • Bluetooth – podržením po dobu 3 sekund spustíte režim párování a LED indikátor napravo od objektivu pulzuje modře, po úspěšném spárování bude tento indikátor svítit trvale bíle (videohovor, hlasový hovor, streamování hudby)
  • Směrová tlačítka – v režimu zoomu ručně upravte obraz stisknutím nebo podržením tlačítka
  • Tlačítka zoomu – přiblížení a oddálení
  • Tlačítko Domů – stisknutím v režimu z zvětšení se obrázek vrátí do maximálního rozsahu obrázku (delším podržením se automaticky uloží aktuální řez obrázku)
  • Tlačítka 1 a 2 – uživatelské předvolby pro nastavení obrazu (delší podržení automaticky uloží aktuální nastavení obrazu)
  • Režim automatického rámování – zapíná a vypíná automatické nastavení obrazu
  • Tlačítka hlasitosti +/- - pro zvýšení a snížení hlasitosti
  •  

 

  Software a funkce

 

Ve společnosti Bose byly založeny na konceptech "all-in-one" a "plug and play", takže stačí připojit napájecí kabel a kabel USB-C k počítači. Ovládání a správu zajišťují dva nové softwary a nová mobilní aplikace.

 

Konfigurace Bose Videobar (VBC) – dříve se ovládal přes grafické rozhraní na vašem počítači. Ovládací prvky uživatelského rozhraní jsou prakticky totožné s mobilní aplikací a tlačítky na infračerveném dálkovém ovladači. Důležitou součástí je pokročilá nastavení fotoaparátu, mikrofonu, reprodukce zvuku, aktualizací, uživatelských preferencí, nastavení sítě a mnoho dalšího. U komplexních podnikových řešení je správcům systému k dispozici také online verze pro vzdálenou správu jednotlivých zařízení (prostřednictvím webového prohlížeče).

 

Bose Videobar Administration (VBA) – je software primárně určený pro správce systému pro správu všech zařízení v síti. Umožňuje lokální i vzdálenou správu více zařízení současně (aktualizace firmwaru, správa IP adres, bezpečnostních certifikátů, uživatelských profilů a mnoho dalších úkolů).

 

Mobilní aplikace Bose Videobar (VBM) – slouží k ovládání z telefonu nebo tabletu (iOS nebo Android) přes připojení Bluetooth. Jak již bylo zmíněno výše, ovládací prvky jsou totožné s infračerveným dálkovým ovládáním. Aplikace také umožňuje streamování zvuku z vašeho mobilního zařízení. Výhodou oproti dálkovému ovladači je přístup k pokročilým nastavením, podobně jako u Bose Videobar Configuration (VBC).

 

Představme si jednotlivé funkce, které zajistí profesionalitu vaší videokonference, s minimálním zásahem do nastavení během videokonference.

 

Automatické rámování nabízí výběr ze dvou nastavení. Konferenční režim upravuje pohled kamery tak, aby byli všichni účastníci videokonference vždy v záběru. Režim Follow Me poskytuje dynamické sledování reproduktoru pohybujícího se v místnosti. Pokud se relace odehrává v místnosti se slabým osvětlením, jsou k dispozici funkce kompenzace slabého osvětlení nebo silného světla na pozadí, které automaticky upraví jas, kontrast, sytost, ostrost a vyvážení bílé vašeho video streamu.

 

Mikrofony s adaptivní směrovostí nabízejí snímání zvuku ve čtyřech nastavitelných zónách. Na výběr jsou dva režimy. V dynamickém režimu probíhá aktivní snímání prostoru a jednotlivé zóny se zaměřují na směr, ze kterého přicházejí hlasy jednotlivých mluvčích. Tento režim je vhodný pro použití v situaci, kdy se reproduktory pohybují v místnosti nebo jsou v místnosti více než čtyři reproduktory. Systém umožňuje nastavit šířku a hloubku skenovaných zón. K dispozici jsou tři další nastavitelné vyloučené zóny, ve kterých bude příchozí zvuk potlačen. Tímto způsobem můžete eliminovat nežádoucí zvuky ve skenované oblasti. Statický režim umožňuje opravit směr skenování jednotlivých zón, pokud jsou reproduktory méně než čtyři, lze nepotřebné zóny zcela odstranit. V tomto režimu jsou k dispozici pouze dvě vyloučené zóny s pevným nastavením.

 

Uživatelské profily obsahují individuální nastavení, lze je uložit pro archivaci a jsou přenositelné mezi různými zařízeními. S výhodou se používají hlavně ve větších firmách, které používají mnoho zařízení z produktové řady Bose Videobar a používá je více uživatelů, kteří preferují různá nastavení.

 

 

  Prémiová kvalita k vašim službám

 

Z výše uvedeného výpočtu parametrů a softwarových nástrojů je zřejmé, že Bose Videobar VB-S patří ke špičce na trhu videokonferenčních systémů. Od svého uvedení na trh byl mnohokrát oceněn na významných světových výstavách, jako jsou InfoComm a Integrated Systems Europe. Díky svému elegantnímu designu, sofistikovaným nástrojům, vysoké kvalitě zvuku a obrazu a intuitivnímu ovládání si jistě najde své místo v mnoha aplikacích, od malých podniků až po globální korporace.

 

Porovnat produkt